L-Karnitin Nedir?

L-Karnitin Nedir? -

L-Karnitin Nedir?

L-Karnitin son yıllarda zayıflama ve yağ yakımı amacı ile kullanılan popüler gıda takviyelerinden biridir. Peki, l-karnitin nedir? Ne işe yarar? Gerçekten yağ yakımı ve zayıflama süreçleri açısından etkili midir? Bilimsel açıdan l-karnitin, mitokondrilerde enerji üretmek için yağ transportasyonunu (taşınımı) sağlamada kritik öneme sahiptir (1,2,3). Mitokondriler hücre içindeki enerji üretme motorları olarak düşünülebilir. İnsan organizması doğal olarak lizin ve metiyonin amino asitlerinden l-karnitin üretebilir. Birçok kaynakta l-karnitin üretimi için C vitamininin kritik olduğu vurgulanmıştır (4). Bazı araştırmalarda, kırmızı ya da beyaz et gibi hayvansal bazlı proteinlerden doğal yollardan l-karnitin alınabileceği ifade edilmiştir (5). Bu bilgi ışığında, vegan beslenen kişilerde l-karnitin ihtiyacının daha yüksek olabileceği kanısı güçlenmektedir (6). Karnitin farklı bazı formlarda bulunmasına rağmen genel olarak en yaygın kullanım formu l-karnitin’dir. Bu genel yönelimin rasyonel nedeni, l-karnitin hızlı emilim oranı ile yağ transportasyon düzeyi, kas ağrısı minimizasyonu ve toparlanma süreçleri optimizasyonudur (7,8,9).

Kimyasal açıdan l-karnitinin insan vücudundaki temel rolü, mitokondrial fonksiyon ve enerji üretimidir. Dahası, mitokondri içine yağ hücrelerini taşıyarak enerji üretmek için bu yağların yanmasını sağlamaktır (10,11,12). İnsan vücudunda bulunan l-karnitinin %98’i kaslarda bulunmaktadır. Geriye kalan küçük miktar ise karaciğer ve kan dolaşımında bulunmaktadır (13,14). Kilo vermek isteyen, yağ yakmak isteyen ve düzenli egzersiz yapanlar için l-karnitin son derece kritik öneme sahiptir. Bu bakımdan, gıda takviyesi olarak l-karnitin kullanımı hem zayıflama ve egzersiz performansı hem de genel sağlığın korunması ve sürdürülmesi için tavsiye edilmektedir (15,16). Literatür incelendiğinde l-karnitin kullanımının muhtemel etkileri aşağıda gibidir:

  • Kilo verme süreçleri optimizasyonu (17)

  • Beyin fonksiyonları gelişimi (18,19,20)

  • Kalp sağlığı gelişimi (21,22,23)

  • Egzersiz performansı gelişimi (24,25,26,27)

  • Tip 2 diyabet risk düzeyi minimizasyonu (28,29,30)

 

 

Doz Miktarı:

  • 500-2000 mg/gün (31,32)

 

L-Karnitin açısından zengin besin grupları:

  • Kırmız Etler

  • Kümes hayvanları

  • Süt ürünleri

  • Balıklar

 

L-karnitin kullanımı kilo verme, yağ yakma, egzersiz sonrası toparlanma hızı, enerji üretimi ve çeşitli sağlık sorunlarını önlemede etkili olabilir. L-karnitin takviyelerini incelemek ve size en uygun l-karnitin içeriğini satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.