Karbonhidrat Nedir?

Karbonhidrat Nedir? -

Karbonhidrat Nedir?

Karbonhidrat konusu güncel beslenme bilimi açısından en tartışmalı başlıklardan biridir. Kimyasal açıdan karbonhidratlar karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan bir makro moleküldür. Vücut kompozisyonu açısından insan vücudunu meydana getiren organik maddelerden biridir (1). Yani, insan organizması için kritik öneme sahip bir bileşiktir. Karbonhidratlar çoğu yiyecek ve içecekte bulunan bir makro besinlerden biridir. Ayrıca, karbonhidratlar büyük oranda bitki bazlı (tahıllar) besinlerdir. Yaygın karbonhidratlara örnek olarak meyveler, sebzeler, süt ve süt ürünleri, tohumlar ve kuruyemişler, tahıllar ve tohumlar gösterilebilir. Kimyasal açıdan karbonhidratlar 3 gruba ayrılırlar. Bunlar:

Basit Karbonhidratlar: Karbonhidratların en temel formudur. Meyvede bulunan früktoz, sütte bulunan laktoz ve sofra şekerinde bulunan sukroz gibi.

Nişastalı Karbonhidratlar: Kompleks karbonhidrat türüdür. Başka bir ifadeyle farklı basit karbonhidratların oluşturduğu daha büyük moleküllü karbonhidratlardır. Nişastalı karbonhidratlar sebzeler, tahıllar ve baklagillerdir.

Lifli Karbonhidratlar: Lifli karbonhidratlar sebzeler, tahıllar, tohumlar ve baklagillerde bulunan bir tür kompleks karbonhidrat türüdür.

Her ne kadar günümüz bilimsel çevrelerini karbonhidrat konusunda farklı bakış açılarına sahip olsa da karbonhidrat tüketimi insan sağlığının korunması ve sürdürülmesi aynı zamanda egzersiz ve sportif performans için kritik öneme sahiptir. Genel olarak bilimsel kanıtlar karbonhidratların organizma için kaliteli enerji rezervi olduğunu göstermektedir. Hayatın devamı için gerekli olan tüm metabolik süreçler için enerji gereksinimi ATP’ den sağlanmaktadır (2). ATP üretimi için önemli rezervler karbonhidrat ve yağlardır. Dahası, bazı koşullarda (kaç-savaş tepkisi, yüksek yoğunluklu fiziksel çabalar, yüksek zihinsel stres gibi) insan organizması için ana enerji kaynağı büyük oranda karbonhidratlardır. Aynı zamanda, kilo alma ve kaslanma süreçleri için yeterli ve dengeli karbonhidrat alımı son derece önemli bir konudur. Bilimsel literatür, yeterli ve dengeli karbonhidrat alımının olası sağlık kazanımları olabileceği yönünde kanıtlara sahiptir. Güncel bilimsel araştırmalarda elde edilen bilimsel kanıtlar aşağıdaki gibidir:

  • Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlama (3,4)

  • Glikojen depolarını yenileme (5)

  • Sindirim sağlığını geliştirme (6,7)

  • Kalp sağlığı koruma ve geliştirme (8,9,10)

 

Doz Miktarı:

  • Toplam kalorinin %45-65 arasında olması tavsiye edilir (11).

  • Ayrıca kilo almak isteyenler için toplam alınması gereken kalori miktarının %10 daha ilave karbonhidrat alımı kilo alma süreçlerinin optimizasyonu için akılcı olacaktır.

 

Sonuç olarak, sağlığı korumak ve sürdürmek, egzersiz ve spor performansını geliştirmek, toparlanma süreçlerini optimize etmek ve sağlıklı kilo kazanımı için yeterli ve dengeli karbonhidrat alımı kritiktir. Karbonhidrat takviyelerini incelemek ve size en uygun karbonhidrat içeriğini satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.