Müşteri Hizmetleri: 444 52 84
Kreatin Nedir?

Kreatin Nedir? -

Kreatin Nedir?

Gıda takviyeleri arasında tartışmasız etki potansiyeli en yüksek olanı kreatin monohidrattır. Yaklaşık 200 yıldır kreatin takviyelerinin etkinliği ile ilgili araştırmalar devam etmektedir. Görece bu uzun sayılabilecek dönem için üretilen akademik araştırmalarda kreatin kullanımının güvenli ve uzun dönem yan etkileri olmadığı yönünde genel konsensüs bulunmaktadır. Peki, kreatin monohidrat nedir? Neden etki potansiyeli yüksektir? Doz ve kullanım şekli nasıl olmalıdır? Kreatin kas hücrelerinde doğal olarak bulunan bir maddedir. Özellikle yüksek yoğunluklu işler sırasında ihtiyaç duyulan enerjinin üretimi için kritik öneme sahiptir. İnsan vücudunda bulunan toplam kreatinin %95’i kaslarda ve geri kalanı da testislerde ve beyinde bulunur (1). Yüksek yoğunluklu egzersizler sırasında enerji akışı ATP üretimine bağlıdır. ATP döngüsünün başarısı da fosfokreatin düzeyi ile doğrudan ilişkilidir. Bu bakımdan kreatin takviyelerinin kullanımı kas fosfokreatin seviyelerini optimizasyonu için oldukça kritiktir (2). Kreatin kimyasal açıdan amino asit benzeri bir madde olarak sınıflanmaktadır. Çünkü, kreatin kas kütlesi kazanımı, kuvvet artışı ve egzersiz performans gelişimi gibi benzersiz etkilere sahiptir (1).

Bilimsel araştırmalarda kreatin tüketiminin hem egzersiz performansını hem de genel sağlığı pozitif etkileme potansiyeli olduğu güçlü kanıtlarla vurgulanmıştır. Kreatinin muhtemel etki mekanizmaları arasında hücre sinyalizasyon gelişimi, anabolik hormon artışı, hücre içi hidrasyon gelişimi, protein yıkımı ve miyostatin seviyesi minimizasyonu gibi faktörler sayılmaktadır (3,4,5,6). Güncel bilimsel araştırmalarda kreatin takviyelerinin muhtemel etkileri aşağıdaki gibidir:

  • Kas büyümesi (7,8,9)

  • Kuvvet gelişimi ve egzersiz performans düzeyi gelişimi (10,11,12)

  • Beyin fonksiyonları gelişimi ve nörodejeneratif hastalıkları önleme (13,14,15,16)

Doz Miktarı:

  • 3-5 gr/gün (21-28 gün arası kullanım süresi sonrası 1 hafta ara verilebilir 17,18)

 

Yüksek yoğunluklu egzersizlerden önce veya düzenli egzersiz yapanlar için kreatin kullanımı hem egzersiz performansını geliştirmede hem de toparlanma süreçlerini optimize etmede oldukça etkilidir. Kreatin takviyelerini incelemek ve size en uygun kreatin içeriğini satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.